Izmisliti nešto novo na polju advertajzinga predstavlja veliki izazov. Jedan od novijih trendova koji je pomerio granice onoga što se smatra reklamiranjem je Prankvertising.

Ideja je šalom na račun neupućenih učesnika ili slučajnih prolaznika reklamirati proizvod i/ili brend.

Cilj je zainteresovati šokiranjem, biti kontraverzan, drugačiji, izdvojiti se iz mase sličnih, urezati se u sećanje.

Neosporno je da i pozitivne i negativne reakcije izazivaju efekte. Ipak, pronaći pravu meru ume da bude zahtevno a ponekad i nedostižno. Vremenom je i ovaj koncept evoluirao, ušao u zonu mainstream-a pa su, da bi ostali trendi i zanimljivi, marketing stručnjaci pomerali granice dozvoljenog.

Pod prankvertising se podvode različiti tipovi reklamiranja putem video klipova. Neki od njih su lagani, prihvatljivi širem auditorijumu, bude osećaj pripadnosti brendu i dobru vibraciju a od nekih čak može krenuti i po koja suza. Drugi su na granici prihvatljivosti, neki od njih i sa prilično problematičnom poslovnom etikom. Na drugom kraju spektra su oni koji su jednostavno sadistički, grubi i besmisleno okrutni.

Kontraverzan koncept primenjuju i neki od najvećih brendova na svetu kao što su Coca Cola, Pepsi, Volvo, LG.

Jedan od prvih a i jedan od najuspešnijih klipova koji se mogu podvesti pod prankvertising je kampanja kablovskog kanala TNT pod nazivom Push to add Drama.

Veliko crveno dugme sa velikim natpisom „Pritisnite da bi dodali dramu“ smešten je u centru mirnog belgijskog grada. Drama se odvija oko slučajnog prolaznika koji je pritisnuo naznačeno dugme a poenta reklame je promocija „dnevne doze drame“ koju gledaoci mogu dobiti od gledanja ovog TV kanala.

Reklama je bila jako uspešna i ima preko 49 miliona pregleda do sada.

LG se, sa druge strane, opredelio za malo ekstremniju varijantu promocije svog novog TV visoke HD rezolucije pod nazivom Ultra Reality. Kao set je iskorišćen invervju za posao a kao učesnici kandidati koji veruju u autentičnost poziva na razgovor za posao. Deluje pomalo okrutno i arogantno ali podvešćemo to pod razlike u smislu za humor. U nekom trenutku dok traje razgovor, na TV-u koji je postavljen da igra ulogu prozora pojavljuje se scena pada komete. Realističnost slike tera kandidate na vrlo ljudske reakcije, uplašeni su, padaju, pokušavaju da pobegnu.

Neko bi mogao reći da ovakva postavka ozbiljno zamagljuje liniju onoga što se može smatrati moralnim i odgovornim poslovanjem iz više razloga ali ako se izuzmu moralni kriterijumi ispravnog, klip je bio vrlo uspešan. Prvog dana prikazivanja imao je 700 hiljada pregleda a u toku prva dva meseca dostigao je 14 miliona.

Da prankvertising može biti vrlo klizav teren pokazalo je iskustvo kompanija Toyota i Saatchi&Saatchi. Iako dve ozbiljne i renomirane kompanije, odluka da se novi Toyota Martix reklamira korišćenem vrlo neslane šale završila je na sudu. Toyotina “YourOtherYou” kampanja bila je usmerena ka dvadesetogodišnjim muškarcimakoji su bili ciljna grupa koja treba da odreaguje na  ovakav vid humora.

2008 godine, Amber Duick bila je „žrtva“ ove kampanje koja je trajala pet dana i rezultiralatužbom na 10 miliona dolara. Kampanja je započeta testom ličnosti koji je Amber, na mail dobijen od Toyote rešila. Tokom tih pet dana, koliko je trajala kampanja, Amber je neprestano dobijala mailove od dvadesetpetogodišnjeg engleskog fudbalskog fana pod imenom Sebastian Bowler. Iako ga nije poznavala, Sebastian joj se obraćao vrlo prisno, objašnjavao kako je u problemu sa zakonom od koga beži po Americi, slao prateće slike sa svog proputovanja i tražio pomoć oko skrivanja od policije. Da bi stvar izgledala realnije, Amer je jednog dana dobila i mail od menadžera hotela u kome je Bowler odseo sa priloženim računom za štetu koju je napravio.

Amber nije pozvala policiju iako bi to bilo za očekivati. Pet dana nakon prepiske konačno je dobila mail sa linkom na video u kojem joj se objašnjava da je sve kampanja osmišljena od Toyote i Saatchi&Saatchi kao promocija Toyote Matrix, automobila koji je inače Bowler koristio za beg od policije. Prijatelj, ili ne baš tako dobar prijatelj, ju je prijavio kao učesnika za ovu kampanju a ona je tvrdila da nije bila svesna da je dala odobrenje za učestvovanje rešavanjem testa ličnosti.

Ovakav vid marketinga ima za cilj da bude zanimljiv, osvežavajuć, da pronađe nove, uzbudljive načine pri kreiranju kampanja. Često su vrlo zabavne i izazivaju veliku medijsku pažnju ali ponekad mogu biti jako odbojne i izazvati kontra efekat.

Sve u svemu, mnogo je mogućnosti koje prankvertising nudi ali nije loše napomenuti da se i pri korišćenju inovativnih načina reklamiranja  isplati poštovati staro dobro pravilo, manje je više.